Rabu,21 Februari 2024
Pukul: 14:44 WIB

Sunda heula Jawa heula ??

Sunda heula Jawa heula ??

Senin, 22 Mei 2023
/ Pukul: 20:41 WIB
Senin, 22 Mei 2023
Pukul 20:41 WIB
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Oleh: Yanuar Kristi  S.Kom (Pengkaji tradisi Budaya Sunda Lama dari Yayasan Haneuleum Alas Pawitran)

 

SUKABUMISATU.COM – Meh runut konstruksi pembahasana yeuh urang babarkeun heula fakta empiris ngeunaan Naon jeung kumaha Sunda teh, ngarah ilmiah ngwangkongna naha enya hanya sbatas entitas suku bangsa ?

1. Claudius Ptelomeous dina The Geography tahun 150 masehi nyebut _sundae_keur nunjukeun hiji deretan kepulauan diwilayah tropis sebelah timur ( indonesia ayeuna )

2. Dina ilmu geologi, sebutan pikeun landas continental nu ngembat manjang nu jd terus lempeng benua eurasia ti mulai semenanjung malaya, sumatera, bali jng pulau leutik di timur disebut Paparan Sunda/Sunda landia/Sunda land

3. Atlas Gicomo de rossi tahun 1683 nulis daerah no ayeuna disebut Indonesia _isla de la Sonde_

4. Dina sistem klasifikasi jeung taksonomi mahluk hidup atau nu ku urang kenal dengan binomial nomenclatur, mengenal istilah Sondaica sebagai entity pelengkap dimana wilayah subjek berasal setelah domain, kingdom, filum, kelas, ordo, famili, genus, spesies

Baca Juga  Sunda Wiwitan

contoh :
Panthera tigris _Sondaica_ ngaran latin harimau jawa
Rhinoceros _Sondaica_ ngaran latin badak jawa

Nu saenyana kuduna lain harimau jawa atau badak jawa atuh tapi harimau Sunda, badak Sunda.. Pan eces Sondaica lain Javanica, tah dilebah dieu aya inkonsistensi kajian ilmiah

Dina literatur diluhur tos kagambar yen Sunda teh sebelum dikenal sebagai sub suku bangsa gening leuwih tiheula dikenal dalam dikursus2 lmu pengetahuan nu meliputi geologi, geography, taksonomi jeung sajabana nu mun saur Dr koesoemadinata guru besar emeritus geologi ITB mah dina ilmu kebumian tidak ada hubungannya dengan nama etnis tapi satu tempat atau wilayah.

Jadi kumaha atuh ?
Lamun Sunda selama rebuan taun ku ilmu pengetahuan geus dikawauh sbgai rujukan sebutan hiji wilayah/tempat, berarti jelema2 nu jadi pangeusi nu nyicingan eta tempat nya eta pisan disebut Urang Sunda.

Timana atuh mimitina bijilna kata Jawa ?
jawabana mantas urang bollywood baheula datang kadieu, Asal mula Jawa bisa ditaluntik tina kronik berbahasa Sansakerta nu nyebutkeun hiji tempat (pulau) YavaDvipa nu hartina pulau jelai (biji) sabab ditempat eta loba dipanggihan biji2an, ecesna mh sabangsaning pare, jagong jeung sajabana.

Baca Juga  Leuit, Simbol Ketahanan Pangan Masyarakat Sunda Lama

Sebetulna kronik sansakerta make toponimi nu sama jeung Claudio Ptelomeous dina Geographike Gypehegesis keur nyebutkeun hiji tempt nu ku urang sebut pulau jawa ayeuna, dina kronik sanskerta _YavaDvipa_ ari ceuk Ptelomeous mh _labadiou_ hartina mh sarua eta2 keneh pulau biji.

Literatur diluhur ngarujuk kana urang2 deungeun nu pernah ngajelajah kadieu nu tetela eces lain urang dieu, tah ayeuna kumaha ceunah ceuk produk ilmu pengetahuan meunang karuhun urang sorangan,, ulah ngugung2 deungeun bae atuh ari kruhun sorangan ditundung teu diambeuan acan..

Numutkeun sastra lisan karuhun Sunda bogor mah kieu, Sunda mun dikaji secara semantik hartina Suci, mun dirunut secara antropologi mah kieu, wilayah nu ku urang cicingan ayeuna teh nu disebut indonesia th pan geus kasohor endah, subur, ngaleuya sagala nu mantak pibeutaheun jeung pisugemaeun keur dicicingan., tah ku sakabeh eta nu aya didieu teh genah dipake enggon cicing, nenangkeun, tapa.. Tah diranah kosmologis ieu jelema-jelema ngajarugjug ieu tmpt pieun nenangkeun hate nyucikeun diri di buana panyucian diri. Panyucian diri ieu logis sabab ku kondisi alam nu mndukung, hawa nu genah nu mantak mnunjang kana konsentrasi mun ceuk urang ayeuna mah Khusyu. Tah jelema-jelema anu geus nahap kana nirawerah ku laku spiritual td disebut urang Sunda, tempat panyuciana disebut Buana Sunda.

Baca Juga  Helvy Agustini: Gadis Sarat Prestasi dari Nagrak Sukabumi yang Kini Geluti Dunia Tarik Suara

Kami mah deuk nyokot nu mana rek make nu mana ge hanseug bae sakabeuki sewang-sewangna be,, helos teuing !!

Ngan hamo kami salah pilampaheun nuturkeun naon nu ceuk kolot sorangan, kapan dina salah na ge puguh nuturkeun kolot sorangan manan keur mah salah nuturkeun deungeun2.. Lin kitu ??

#KajianHaneuleumAlasPawitran

Related Posts

Add New Playlist

Contact Person:
+62856-9788-7574 (HP/WA)